Dél –Koreai óvodavezetők tanulmányútja óvodánkban

2015. október 22-én vendégül láttuk az óvodánkba érkező, Dél-koreai óvodai intézményvezetők mintegy 30 fős delegációját.

A találkozó célja, a magyar és a dél-koreai óvodai intézmények infrastruktúrájának, szakmai lehetőségeinek összehasonlításával, a két ország szakmai látókörének multikulturális bővítése volt.

A koreai csoport számos magyar intézményt, elsősorban állami óvodát látogatott, ezen kívül nagy érdeklődéssel tanulmányozta magyarországi útja során a magyar magánkezdeményezések, és alternatív pedagógiák intézményeit is.

Óvodánkat elsősorban a sport és idegennyelv párosítású pedagógiai program, és az ehhez rendelt épületkomplexum miatt keresték fel, megcsodálták, az épületünk kapacitásába rejlő lehetőségeket.

A szakmai találkozó során kérdéseket tettek fel, a magánintézmények fenntartásával kapcsolatban, ill. érdeklődést váltott ki oktatási rendszerünk-a magánszférát is segítő- állami támogatásának ténye is.

Az óvodánk szakmai programjának ismertetése során, nagy lelkesedést váltott ki az egészséges életmódra és a mozgásfejlesztésre alapozott mindennapok rugalmas napi és heti rendje, az étkezés és egészséges táplálkozás preferálása, hiszen hazájukban is ez a két fontos alappillére az oktatásnak bár –ahogy a szakmai konzultációból kiderült-, jóval szabályozottabb kevésbé rugalmas formában.

Az óvodai életünk szakmai munkánk összehasonlító, elemző tapasztalatcseréje mellett egy kis kiállítás formájában ismerkedtek meg új óvodánk jogelődjének, szakmai előzményeivel, megtekinthették a régi Busy Bee óvoda szakmai dokumentumait, fényképeit, emlékbe megőrzött tárgyait.

A találkozó mindannyiunk számára elegendő választ adott szakmai kíváncsiságunkra, kölcsönösen bővítette ismereteinket egy másik ország nevelési oktatási kultúrájáról.

Kölcsönös ajándékozással és közös fényképpel zárult a szakmai találkozó, mely első szakmailag meghatározó élménye és nagy megtiszteltetése volt mind intézményünknek, mind Telki városának.

Láng Hanna óvodavezető